به گزارش استانسازان، مهدی زندیهوکیلی، استاندار مرکزی در نشست کارگروه کاهش آلودگی هوای اراک، اظهار کرد: طرح جامع کاهش آلودگی هوا سال ۸۶ مصوب شد و در استان طی سالها اقدامی انجام نشده بود، در دهه ۹۰ اما پروژههایی که در این مطالعات تعریف شده بود دنبال شد و اقداماتی انجام گرفت که میتوان گفت طرح در آن مقطع حدود ۷۰ درصد اجرایی شد.
زندیهوکیلی بیان کرد: اجرای تقاطعهای غیرهمسطح در شهر اراک و گازسوز شدن تاکسیها، گازسوز شدن کامل کورههای آجرپزی، حدود ۷۰۰ هکتار درختکاری ازجمله اقداماتی بود که انجام شد همچنین بحث آلایندگی آلومینیومسازی که با مطالبه گری و همراهی مسئولان استان منجر به اقداماتی خوبی شد هرچند آلومینیومسازی باید بخش تولید آند را هم منتقل کند که پروژه کربن صنعت هم پیشرفت بالایی دارد و انتظار داریم هرچه سریعتر به بهرهبرداری برسد.
وی افزود: در مواردی مثل احداث مترو در اراک اما شرایط سختی وجود داشت که تلاش مسئولین به نتیجه نرسید و مواردی همچون انتقال صنوف مزاحم و آلاینده و احداث کمربندی که بهصورت کامل عملیاتی نشد.
استاندار مرکزی با اشاره به موضوع بازنگری طرح جامع کاهش آلودگی هوای اراک، تأکید کرد: در سنوات گذشته بر پایه مطالعات علمی و کارشناسی اقداماتی برای بازنگری انجام شده و امروز باید ضمن پرهیز از مطالعات جدید، با بهروزرسانی دادهها این طرح برای تصویب در هیئت دولت ارسال شود.
زندیهوکیلی عنوان کرد: ترک تشریفات برای خرید دستگاههای سنجش آلودگی هوای اراک انجام شده و شهرداری اراک بایستی هرچه زودتر اقدامات لازم را برای خرید آنها انجام دهد.
وی ضمن ابراز تأسف از مازوت سوزی مجدد نیروگاه شازند، خاطرنشان کرد: آقای رئیسجمهور دستور ویژهای دادند و نتیجه آن یک ماه توقف مازوت سوزی بود ولی پس از آن با توجه به روند رو به رشد ناترازی گاز که چند سالی است شروع شده و شرایط خاص کشور، بخشی از نیروگاه ناگزیر به استفاده از مازوت شد که این موضوع همزمان با مازوت سوزی در نیروگاههایی مثل اصفهان بود.
استاندار مرکزی بیان کرد: در مقام توجیه نیستم و در کنار مردم هستیم و کمتر از فعالان محیط زیست دغدغه مند نبودهایم و با هماهنگی کامل با نمایندگان مردم در حال پیگیری مسائل هستیم و این حق شهروندان است که برای چند سال بیتوجهی اعتراض داشته باشند.
زندیهوکیلی اضافه کرد: با پیگیریهای صورت گرفته برای اولین بار روزانه حدود ۵۰۰ هزار لیتر سوخت «ای تی آر» یا مازوت کم سولفور که نیمی از تولید کشور است در اختیار نیروگاه شازند قرار میگیرد که تا حدی در کاهش آلایندگی نیروگاه مؤثر است.
وی تصریح کرد: وزارت نیرو سالهاست سهم مازوت سوزی در آلودگی هوای اراک را نمیپذیرد درحالیکه سهم آلایندگی آن در اراک بسیار بالا است لذا باید در سیاهه انتشار آمار مقایسهای بین اراک و سایر شهرها ارائه شود و تولید این دادهها بر عهده دانشگاهها و سازمانهای مردمنهاد است.
استاندار مرکزی با اشاره به موضوع تصمیمگیری کارگروه اضطرار در خصوص اعلام تعطیلی و محدودیتها، افزود: تصمیمات کارگروه مسئولیت آور است و اعضای ان بر اساس قانون مشخص شده است اما نمایندگان فعالان محیط زیست بدون حق رأی میتوانند در جلسات کارگروه حضور داشته باشند.
زندیهوکیلی خاطرنشان کرد: نمیتوان ساختار اداری و مدارس را مستمر تعطیل کرد هرچند سختگیری هم وجود ندارد و حداکثر تلاش را برای حفظ سلامتی مردم به کار میگیریم اما باید بر اساس مصالح تصمیمگیری شود.
وی گفت: پیشنهادهایی برای تعطیلی منظم و تغییر ساعت شروع کار مطرح شده که بهطورکلی با آن موافقیم اما باید در کارگروه کارشناسی و کمیته مدیریت بحران بررسی شود.
مقام عالی دولت در استان مرکزی راهکار جدی عبور از ناترازی انرژی و همچنین مدیریت موضوع آلودگی هوا ناشی از مصرف سوختهای فسیلی را حرکت به سمت استفاده از انرژی پاک عنوان کرد و افزود: باید برای تولید برق موردنیاز استان با استفاده از ظرفیتهای داخل استان هدفگذاری کنیم و برای این منظور برنامه منضبطی برای تولید برق پاک تدوین خواهد شد.