به گزارش خبرنگار پایگاه خبری استانسازان، یکی از رویکردهای اشتباهی که برخی مسئولان در مواجهه با آمارها دارند این است که تنها جنبههای مثبت آنها را اعلام میکنند و جنبه منفی آمار را به هر دلیلی اعلام نمیکنند. مثلا در اعلام آمار نرخ بیکاری اعلام میکنند که بیکاری در استان ما 2 درصد نسبت به ماه قبل کاهش یافته است و به همین اکتفا میکنند. این در حالی است که مسئول محترم باید اعلام کند که اولا نرخ بیکاری ماه قبل در این استان چه میزان بوده است که دو درصد آن کاهش یافته و به عدد فعلی رسیده است. دوما ایشان باید روشن کند که استان مد نظرش چه جایگاهی در مقایسه با سایر استانها دارد و بعد هم میانگین نرخ بیکاری در کشور را اعلام کند تا برای مخاطب مشخص شود شرایط نرخ بیکاری در استان مورد نظر در نسبت با خودش، در نسبت با دیگر استانها و در نسبت با کل کشور کجاست. اینکه ما فقط جنبه مثبت آمارها را از این جهت که خودمان را باهوش میدانیم، برای مخاطبمان اعلام کنیم که هنر نیست!
بیشک چنین رویکردی تنها به نقاط ابهام موضوع میافزاید و مخاطب را با سؤالات متعدد ذهنی مواجه میکند. ضمن اینکه باید توجه داشت که اگر قرار بر اطلاعرسانی درباره یک موضوع خاص است، این اطلاعرسانی هم باید بر پایه صداقت باشد و هم به طور کامل نیاز اطلاعاتی مخاطب را تأمین و فراهم کند.
روح الله سلگی معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری مازندران که اتفاقا از جمله معاونان سیاسی پرتلاش در بین استانداریهای کشور است، رویکردی کاملا محافظه کارانه در اعلام آمار دارد. ایشان در چند مورد طی مدتی که این مسئولیت را در استانداری مازندران بر عهده دارند، وقتی آماری را در رسانهها در مورد یک موضوع خاص عنوان میکنند، کاملا سربسته و ناقص به آن میپردازند و فقط آن جنبه از آمار را مد نظر قرار میدهند که بار مثبت دارد. در حالی که این کار سؤالات بسیاری را در ذهن رسانهها و مخاطبان گفتههای ایشان ایجاد میکند و بیشتر ابهامزایی میکند تا اطلاع رسانی.
در ادامه به چند مورد از آمارهایی که از سوی ایشان اعلام شده است، نگاهی داریم.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار مازندران:
«در پرتو سیاست های منسجم دولت سیزدهم آمار طلاق بهعنوان مهمترین آسیب اجتماعی در مازندران کاهش یافته است. آمار طلاق در این استان در یکسال گذشته با بررسی و پیگیریهای مستمر آسیبهای اجتماعی از سوی مسئولان ۲.۸ درصد کاهش یافت.»
«موفقیت دیگر مدیریت ارشد اجرایی مازندران در کاهش آمار خودکشی در این استان است که با انجام فعالیت های همگرایانه فرهنگی آمار خودکشی در مازندران امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۸ درصد کاهش یافت.»
«آمار غرقشدگان در دریای خزر در سالجاری(1402) در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۴۵ درصد کاهش داشت. این مهم در حالی محقق شد که امسال در مقایسه با پارسال شمار گردشگران ورودی به این استان روند افزایشی داشت.»
به گزارش استان سازان، این سه نمونه از اعلام آمارها توسط معاون سیاسی استانداری مازندران است که مثلا در مورد آمار طلاق، ایشان نه نرخ کلی طلاق در این استان را اعلام کردهاند و نه نرخ ازدواج در این استان را. جدای از این، معاون سیاسی مازندران اشارهای به نرخ سال گذشته طلاق و نرخ فعلی طلاق در این استان هم نداشته است و ایشان در مورد میانگین نرخ طلاق در کشور و نسبت استان مازندران با نرخ کشوری طلاق هم چیزی نگفتهاند. آقای سلگی حتی نگفتهاند که استان مازندران در بین سایر استانهای کشور در چه جایگاهی در موضوع طلاق قرار گرفته است و چه شرایطی در کشور دارد. بالاخره مردم باید آمار و اطلاعات را از یک منبعی به دست بیاورند و چه کسی معتبرتر و بهتر از معاون سیاسی و امنیتی استاندار در یک استان. یکی از آسیبهای اینکه اطلاعات را قطرهچکانی و ناقص در اختیار مخاطبان قرار میدهیم این است که مخاطب وقتی اطلاعات را از مراجع داخلی و معتبر دریافت نمیکند ناگزیر در دام رسانههای غیررسمی و بعضا معاند میافتد.
در مورد موارد دیگری هم که در بالا به آن اشاره کردیم دقیقا همین نکات جاری است و ایشان اشارهای به جزئیات آمارها نکردهاند.
البته شاید ایشان استدلال کنند که این آمار به لحاظ امنیتی نباید رسانهای شود که در این باره هم دو مسئله مطرح است. اول آنکه این آمارها به صورت دورهای از سوی نهادهای متولی کشوری در سطح کلان اعلام میشود و موضوع پنهانی نیست و دوم هم اینکه اگر قرار است ملاحظاتی در مورد موضوعاتی مد نظر مدیران یک استان باشد بهتر است آمار آن به طور کلی اعلام نشود نه اینکه فقط جنبه مثبت آن را اعلام کنیم و ذهن رسانه و مخاطبان را با سؤالات زیادی درگیر کنیم.