به گزارش پایگاه خبری استانسازان؛ به نقل از ایرنا، سید محمود حسینیپور روز شنبه در آیین روز جهانی تالابها به مناسبت پنجاهوسومین سالگرد امضای کنوانسوین رامسر، این شهر را خاستگاه فعالیتهای محیط زیستی برشمرد و افزود: طبیعت گردشگری و تکمیل زنجیره گردشگری برنامه مهم در جهت احیای تالاب های مازندران است و به طور قطع در حفظ و صیانت از تالابها با همه توان و امکانات و انگیزه مردمی آن حفاظت خواهیم کرد.
وی تاکید کرد : این تالاب های باید مقصد گردشگری داخلی و بینالمللی تبدیل شود و ضرورت مدیریت و احیای تالابها براساس یک رویکرد جامع نگر و یکپارچگی در سطح حوضه آبریز و نهادینه کردن روش های مشارکتی مبتنی بر مدیریت زیست بومی و مشارکت همه ذی نفعان و جوامع محلی بر فرایند تصمیم سازی از راه کارهای برون رفت از این چالش هاست.
حسینی پور خاطرنشان کرد : کنوانسیون رامسر از نخستین و پیشروترین معاهده زیست محیطی است که حفاظت خردمندانه از تالابها را توسعه داده است.
وی نظارتهای مردمی را از ویژگی های این معاهده بینالمللی برشمرد و اظهارداشت: اهداف مهم این کنوانسیون استفاده عاقلانه عمومی ار تالابها است.
مقام عالی دولت در مازندران خاطرنشان کرد: کنوانسیون رامسر استفاده پایدار از تالاب را ترویج کرده است و استفاده از این اکوسیستم باید هوشمندانه باشد تا افزایش آگاهی جهانی برای مردم سیاره زمین شکل گیرد.
حسینی پور، استان مازندران را دارای ۲ اکوسیستم جلگهای و کوهستانی و غنی توصیف و اضافه کرد: این تنوع آب و هوایی موجب غنای زیستی و چشمانداز زیبای خدادی شده است و جنگلهای کهن هیرکانی که سن آن به ۴۰ تا ۶۰ میلیون سال میرسد در مازندران واقع شده است.
وی با بیان این که مازندران به مساحت ۱۰۵ هزار هکتار و ۲۱ تالاب، ۸۰۰ آب بندان در اختیار دارد، گفت : ایران دارای بیشترین تنوع تالابها در جهان است که از مجموع ۴۲ تالاب شناخته شده ۴۱ نوع در ایران به ثبت رسیده است.
به گفته وی تالاب بینالمللی میانکاله و فریدونکنار و ۸۷۰ آب بندان کوچک و بزرگ از نعمت های الهی بوده که در مازندران واقع شده است.
استاندار مازندران تصریح کرد : تا به امروز به خوبی موفق نشدیم از جلوههای طبیعی مازندران برای فرصت استفاده کنیم، با سفر اول رئیسجمهور به مازندران و حضور در تالاب میانکاله دستور طبیعتگردی صادر شد و بر اساس مصوبه دولت طی این مدت بستر برای طبیعت گردی فراهم شد.
وی بیان کرد : امید میرود با این گردهمایی به نتیجه علمی و خروجی مثبت برای آشتی انسانها با تالابها و نجات تالابهای کشور به ویژه استانهای شمالی برسیم.
حسینی پور خاطرنشان کرد : تالابهای مازندران سهم بسزایی در ایجاد تعادل زیست بوم منطقه دارد و تأثیر متقابل ۲ تالاب مهم مازندران حضور گردشگران خارجی است که تا به امروز از این فرصت عظیم محروم ماندیم درحالی که اشتغالزایی زیادی برای منطقه به همراه دارد.
وی مردم منطقه را از ویژهترین حافظان تالابها برشمرد و ذخیرهسازی آب و مهار گرد و غبار را از دیگر کارگردهای تالاب، تعدیل سیل، مهار فرسایش، تغذیه آبهای زیرزمین ارزش اکولوژیکی کشور معرفی کرد.
وی پسروی نامتعارف آب دریای خزر را از تهدیدهای مهم تالاب برشمرد و خواهان چارهاندیشی برای این مهم شد.
استاندار مازندران گفت : روز جهانی تالابها را میتواند آغاز دیگر برای تگاهبانی و پاسداشت از زیست بوم ما در کشور دانست و توسعه و رشد گردشگری در راستای گردشگری پایدار و اکوتوریسم و بهره وری از خدمات تالابی در استان مازندران از ضرورت های جامعه امروز است.
وی راهاندازی کارگروههای تخصصی برای مدیریت تالابها در استان را خواستار شد.
همزمان با پنجاهوسومین سالگرد امضای کنوانسیون رامسر آیین ویژهنامه ملی گرامیداشت آن امروز با حضور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست و استاندار مازندران و جمعی از متخصصان داخلی و خارجی در هتل پارسیان رامسر آغاز شد.
به گزارش ایرنا، بازدید از مرکز منطقهای کنوانسیون رامسر در مرکز و غرب آسیا و برگزاری نشستهای تخصصی پیرامون آخرین وضعیت تالابهای مازندران در این مرکز، افتتاح نمایشگاهی بارعنوان وتخند که ترکیبی از وتلند و لبخند است را از مهمترین محورهای این همایش برشمرد.
نام رامسر از ۵۱ سال پیش به کنوانسیون رامسر به عنوان پیشروترین معاهده زیست محیطی دنیا گره خورده است. به عبارتی از تاریخ ۱۳ بهمن ۱۳۴۹ که روسای محیط زیست ١۸ کشور جهان و نهادهای غیردولتی بینالمللی مانند فائو، یونسکو و غیره در هتل «قدیم» رامسر جمع شدند و اولین کنوانسیون برای حفاظت از تالاب های دنیا را امضا کردند، نام رامسر جهانی شد.
از اهمیت این کنوانسیون همین بس که تا امروز ۲ هزار و ۴۱۲ مکان به وسعت بیش از ۲۵۴ هزار هکتار در ۱۷۱ کشور تحت پوشش این کنوانسیون قرار گرفته است و هر یک از این مکانها هم نام رامسر را بر خود دارند چون هر تالابی که در دنیا در کنوانسیون رامسر ثبت میشود، عنوان «رامسر سایت» را دریافت میکند.
گذشته از این، کنوانسیون رامسر تنها کنوانسیون بینالمللی است که نام ایرانی دارد، ضمن این که تابستان ۲۰۲۱ مجمع عمومی سازمان ملل روز جهانی تالابها را تصویب و به عنوان یک روز جهانی قلمداد کرد، درحالی که در گذشته این روز تنها برای کشورهایی که عضو کنوانسیون رامسر بودند، آشنا بود.