به گزارش پایگاه خبری استانسازان؛ به نقل از ایرنا، مشکل تأمین زمین برای اجرای طرح نهضت ملی مسکن در لرستان بسیار جدی بود تا جایی که چندین بار مسئولان کشوری برای بررسی موضوع به استان سفر و در اظهارات خود به این مسئله اشاره کردند اما در نهایت با اقدام چندجانبه و تلاش مضاعف، مشکل تأمین زمین تا حدود بسیاری برطرف شد.
برداشتن گام نخست در اجرای این طرح ملی برای واحدهای حمایتی که دولت موظف به تأمین زمین آنها شده، راحت تر شده است و تاکنون از مجموع سه هزار و ۲۰۰ هکتار برای ۵۰ هزار واحد این بخش از طرح نهضت ملی ۲ هزار و ۳۰۰ هکتار تأمین شده است.
از طرفی برای تأمین مابقی زمینها نیز اقدامات مثبتی صورت گرفته و احداث سه شهرک مسکونی جدید نیز طراحی شده تا جایی که عقد قرارداد ساخت این شهرکها با مشاور انجام و در حال طراحی است تا بر اساس برنامه ریزی ها، هشت هزار و ۸۰۰ واحد طرح نهضت ملی مسکن در این مناطق ساخته شود.
سهم لرستان از نهضت ملی مسکن چقدر است؟
مدیرکل راه و شهرسازی لرستان میگوید: سهم استان از طرح نهضت ملی مسکن دولت سیزدهم، ۱۱۶ هزار و ۲۹۰ واحد در چهار حوزه حمایتی، روستایی، توسعه و بازآفرینی بافت فرسوده و خودمالکی است.
بهزاد شاکرمی افزود: متقاضیان در بخشهایی مانند بازآفرینی و خودمالکی زمین دارند، بنابراین دغدغه اصلی در حوزه حمایتی است و سهم استان ۴۹ هزار و ۶۶۳ واحد تعیین شده که سه هزار و ۲۰۰ هکتار برای احداث این واحدها نیاز و تاکنون ۲ هزار و ۳۰۰ هکتار تأمین شده است.
وی با بیان اینکه تأمین زمین نهضت ملی یک فرایند سخت و زمانبر است، افزود: سند برخی اراضی از منابع طبیعی به راه و شهرسازی منتقل و برای برخی زمینها نیز توافق و در کارگروه های مختلف تأیید شده که عقد قرارداد با مشاور برای تهیه طرح صورت گرفته است.
مدیرکل راه و شهرسازی لرستان گفت: در محدوده شهرها یک هزار و ۷۲۴ هکتار زمین، الحاق شده که جوابگوی ساخت ۴۳ هزار واحد است و ۲۵۱ هکتار نیز در محدوده روستایی الحاق شد که چهار هزار واحد در این سطح احداث میشود.
احداث سه شهرک مسکونی جدید
به گفته شاکرمی احداث سه شهرک مسکونی جدید در راستای اجرای طرح نهضت ملی مسکن برای شهرهای خرم آباد و کوهدشت تصویب و بیش از ۵۰ درصد مصوبات این شهرکها انجام شده است تا ۲ شهرک در "پیرجد و سرآستان " خرم آباد و یک شهرک نیز در "تنگ قلعه" کوهدشت احداث شود.
وی تصریح کرد: عقد قرارداد ساخت این شهرکها با مشاور انجام و در حال طراحی است تا بر اساس برنامه ریزی صورت گرفته هشت هزار و ۸۰۰ واحد طرح نهضت ملی مسکن در این مناطق ساخته شود.
شاکرمی یادآور شد: برنامه ما ساخت دست کم ۱۰ شهرک است که مشاور این امر انتخاب و ۲۶ نقطه را برای شهرک سازی معرفی کرده است و در شهرهایی که کمبود زمین وجود دارد، شهرک سازی در دستور کار قرار دارد.
اکنون به نظر میرسد تا حدود بسیاری از نگرانی های اولیه برای تأمین زمین نهضت ملی مسکن در لرستان کاسته شده ولی حالا مرحله پرداخت تسهیلات چندان رضایت بخش نیست، چنانچه به گفته معاون عمرانی استاندار لرستان بانک های استان تا پایان آذرماه امسال تنها به ۲۰ درصد تعهدات خود در قبال پرداخت تسهیلات مسکن شهری عمل کردهاند.
نمره پایین بانکها در پرداخت تسهیلات مسکن
احمدرضا دالوند در این خصوص به ایرنا میگوید: چهار کارگروه در استان برای نهضت ملی مسکن تشکیل شده تا فعالیتها به صورت موازی پیش رود که یکی از این کارگروه ها، مربوط به بانکها و پیگیری پرداخت تسهیلات است.
وی گفت: بعد از تأمین زمین، کارگروه مختص شهرداری برای صدور پروانه و مجوزهای ساخت با سرعت بیشتری اقدام میکند و پس از آن کارگروه بانکها باید نسبت به تأمین تسهیلات پیگیری کند که این وظیفه به تفکیک شهرستانی از بانکها مطالبه میشود.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری لرستان ادامه داد: به طور معمول همه بانکها حتی خصوصی مانند پارسیان، شهر و ملل درگیر نهضت ملی مسکن هستند اما سهمیه آنها پایین تر است، ولی بانک های مسکن، سپه و ملی در لرستان شرایط خوبی دارند و عملکرد آنها نسبت به بقیه قابل قبول تر است.
دالوند در خصوص دلیل عدم عملکرد قابل قبول بانکها در پرداخت تسهیلات مسکن گفت: مدیران بانک های استان باید جوابگوی مدیران مدیران ارشد کشوری و سیاست های درون بانکی خود هم باشند از طرفی جلوگیری از تراز مالی منفی برای بانکها بسیار مهم است.
وی بیان کرد: با این وجود، تکلیف دستگاه های مختلف از جمله بانکها در طرح نهضت ملی مسکن مشخص و بانکها نیز ملزم به پرداخت تسهیلات و اجرای قانون هستند، بنابراین باید روند فعلی را تسریع ببخشند.
طرح مسئله در شورای عالی مسکن
استاندار لرستان نیز در این خصوص به ایرنا گفت: برای اجرای طرح نهضت ملی مسکن در استان با مشکلات متعددی مواجه بودیم که با پیگیری های مستمر و اقدامات اساسی، منابع طبیعی و آبخیزداری پای کار آمد و مشکل اصلی تأمین زمین برطرف شد.
فرهاد زیویار با اشاره به تأمین ۶۰ تا ۷۰ درصد زمین مورد نیاز به ویژه در خرم آباد اظهار داشت: در مرحله بعدی با بانکها مشکل پیدا کردیم و در حال حاضر نیز به بهانه عدم توازن و همخوانی منابع و مصارف، روند قابل قبولی در پرداخت تسهیلات ندارند.
وی ادامه داد: بانکها باید تحت هر شرایطی پای کار بیایند، چراکه در نهضت ملی مسکن، موضوع منابع و مصارف ملاک نیست، بلکه همه موظف به همکاری در اجرای این طرح ملی هستند.
استاندار لرستان با اشاره به نسبت ۱۲۰ درصدی مصارف به منابع بانکی در استان اضافه کرد: چند استان نیز مشکل مشابه لرستان را دارند که این امر در شورای عالی مسکن با حضور رئیسجمهور مطرح و مقرر شد پیگیریهایی صورت بگیرد.
زیویار گفت: هم اکنون برای تسریع در روند تسهیلات مسکن تلاشهایی از طریق استان و مذاکراتی نیز در سطح کشور در جریان است تا این مسئله حلوفصل شود، چراکه بانکها مکلف به انجام تعهدات خود هستند.