به گزارش پایگاه خبری استان سازان، آنچه در نگاه نخست انجام این سفر رسمی را مهم جلوه میدهد، همگامی در راستای تحقق سیاست خارجی دولت رئیسی مبنی بر اولویت توسعه ارتباطات با کشورهای همسایه است.
دوم اینکه این سفر به دعوت رئیسجمهوری خودمختار تاتارستان روسیه فدرال و بر مبنای اصول حاکم بر روابط بینالمللی مبنی بر ضرورت پاسخ سفر مقامهای رسمی به خاک همدیگر انجام گرفت.
به عبارت دیگر انجام سفر هیئت اقتصادی آذربایجان شرقی به شهر قازان، پایتخت جمهوری خودمختار تاتارستان، بنا بر دعوت رسمی عالیترین مقام این جمهوری صورت گرفت؛ اتفاقی که در سیاست بینالملل از آن با عنوان تلاش برای ارتقای سطح مناسبات دوجانبه در راستای حسن همجواری یاد میشود.
از سوی دیگر نباید فراموش کرد که تبریز و قازان، شهرهای خواهرخوانده هستند و همین اتفاق، ضرورت تبادل هیئتهای اقتصادی میان دو شهر در چارچوب سیاستهای رو به توسعه ایران و روسیه را دوچندان میکند.
چهارم اینکه تحلیلگران مسائل بینالملل میگویند که رفت و آمدهای دیپلماتیک میان کشورها از اصول اجتناب ناپذیر تعامل و موفقیت در حوزه مناسبات فرامرزی میباشد و سفر هیئت اقتصادی آذربایجان شرقی به شهرهای قازان و تبریز از این منظر نیز حائز اهمیت است.
بر این مبنا، نگاه منصفانه به سفر هیئت اقتصادی آذربایجان شرقی به روسیه مبین این واقعیت است که این سفرها باید به کرات و تعداد پرشمار از سوی طرفین انجام گیرد تا ضمن ایجاد زمینههای شناخت کافی به عنوان شرط اصلی برقراری تعاملات منتج به نتیجه در ابعاد مختلف تجاری، مالی، گردشگری و... بستر لازم برای بهره گیری از ظرفیتهای موجود در دو طرف فراهم کند.
سفر هیئت اقتصادی آذربایجان شرقی به پایتخت جمهوری خودمختار تاتارستان و مسکو نیز در این چارچوب قابل ارزیابی است.
استقبال شخص رستم مینیخانوف، رئیسجمهوری تاتارستان، از استاندار آذربایجان شرقی و هیئت همراه در این سفر نشان داد تاتارها که پیش از این نیز دیدارهای رضایت بخشی از آذربایجان شرقی داشتهاند، به توسعه مناسبات با این خطه علاقهمندند.
در تبیین این گزاره، اشاره به این نکته نیز ضروری است که جمهوری خودمختار تاتارستان از مناطق راهبردی روسیه فدرال محسوب میشود که صنایع مهمی همچون کارخانه خودروسازی کاماز با طیفی از تولیدات متنوع، هواپیماسازی، هلیکوپتر سازی، خودروسازی، چوب، صنایع سبک، ماشین سازی و فولاد، صنایع پزشکی و داروسازی، صنعت نفت، پتروشیمی، صنایع شیمیایی، صنایع غذایی، تولید ابزار، الکترونیک، رادیو الکترونیک، اپتیکال و کشتی سازی را در خود جای داده است.
این جمهوری خودمختار با کمتر از چهار میلیون نفر جمعیت در زمینه صادرات، رتبه سوم روسیه را دارد، ضمن اینکه با ۱۱۰ کشور جهان دارای مناسبات اقتصادی است.
تأمل در این دادهها حاکی از اهمیت ویژه جمهوری خودمختار تاتارستان در دایره مناسبات ایران و روسیه میباشد که آذربایجان شرقی به دلیل موقعیت جغرافیایی ممتاز خود میتواند در این زمینه پیشرو باشد و سنت ارتباطی این جمهوری با استانهای مختلف کشورمان، با اولویت آذربایجان شرقی نیز گویای همین واقعیت است.
هر چند واقعیت این است که بخش عمدهای از توافقات تجاری میان طرفها گفتوگو در سفرهای خارجی به دلیل ماهیت محرمانه بودن آنها در رسانهها بازتاب نمییابد، اما دیدار استاندار آذربایجان شرقی با رئیس آژانس توسعه فدرال جمهوری تاتارستان در سفر به قازان از عزم طرفین برای شکست تحریمهای نامشروع غرب علیه آنها در قالب توسعه مناسبات دوجانبه در حوزههای مختلف حکایت دارد.
همراهی رئیسجمهوری تاتارستان با استاندار آذربایجان شرقی در بازدید از نمایشگاه صنایع دستی ایران در قازان در این سفر نشان داد که تاتارها، اهمیت ویژهای برای ایران به طور عام و آذربایجان شرقی به طور خاص در توسعه روابط فی مابین قائل هستند.
بدیهی است که سفر هیئت اقتصادی آذربایجان شرقی به جمهوری تاتارستان در چارچوب تعاملات اقتصادی محدود نماند و دیدار استاندار این خطه با رئیس دانشگاه قازان و بازدید وی از مسجد «قل شریف» از عمق مناسبات دو طرف برمبنای اشتراکات فرهنگی و دینی حکایت دارد.
توافق برای ایجاد دفتر اتاق بازرگانی تبریز در قازان و تاکید دو طرف بر لزوم تشکیل کارگروهی تخصصی که توافقات و تفاهمهای صورتگرفته در سفر هیئت اقتصادی آذربایجان شرقی به تاتارستان را تا حصول نتیجه پیگیری کند، گویای ثمربخشی این گونه رفت و آمدهای دوجانبه در حوزه روابط بینالملل است.
سفر هیئت اقتصادی آذربایجان شرقی در جمهوری خودمختار تاتارستان پس از دو روز کاری فشرده با طرفهای تاتار در مسکو، پایتخت روسیه، تداوم یافت.
نماینده عالی دولت سیزدهم در آذربایجان شرقی و هیئت همراه در مسکو نیز روزهای پرکاری داشتند و ضمن برگزاری نشست فعالان اقتصادی استان با همتایان روس خود، میهمان نشستی نیز با حضور شرکتهای فعال گردشگری روسیه شدند.
خرم در پایتخت اسلاوها با وزیر دولت فدرال مسکو نیز دیدار کرد، ضمن اینکه هیئت اقتصادی همراه وی نشست پرباری نیز با مدیران بانک «نیر بیزنس» داشتند که در آن راههای توسعه مبادلات مالی و بانکی میان دو طرف و اهتمام طرف ایرانی برای رفع هر گونه مشکل احتمالی در آن بررسی و مورد تاکید قرار گرفت.
در نهایت باید گفت که سفر هیئت اقتصادی آذربایجان شرقی به شهرهای قازان و مسکو میتواند بستر خوبی برای معرفی و عرضه توانمندیهای این خطه در ورای مرزهای در حوزههای مختلف اقتصادی، گردشگری و فرهنگی باشد، به شرطی که چرخ این ترددهای دیپلماتیک متوقف نشود.
بدیهی است که تعداد و تکرار این قبیل اقدامات فراسرزمینی به عنوان اصل شناخته شده تعاملات بینالملل میتواند در به فعل رساندن ظرفیتهای پرشمار آذربایجان شرقی و ارزآوری و ثروت آفرینی برای آن از طریق توسعه صادرات نتایج قابل قبولی داشته باشد./مهر