به گزارش ایرنا، گوشـت قرمز از مهمترین منابع تأمین پروتئین محسوب میشود که در غذای ایرانیان از اهمیت فوقالعادهای برخوردار است.کهگیلویه و بویراحمد با توجه به بافت عشیرهای و ایلیاتی که دارد مردم آن تمایل زیادی به استفاده از گوشت قرمز نشان میدهند.
میدان فروش دام کهگیلویه و بویراحمد در سال ۹۷ برای ساماندهی و متمرکز کردن فعالیت دامداران در مکانی مشخص برای خرید و فروش دام سبک و سنگین جنب زندان مرکزی یاسوج و نزدیک پلیس راه یاسوج - اصفهان با مساحت ۶ هزار مترمربع افتتاح شد.
این میدان با هدف، قطع شدن دست واسطهها و دلالان، جلوگیری از خروج دام از استان، کمک به تولید گوشت قرمز این استان و حمایت از دامداران و عشایر استان راه اندازی شد.
ظرفیت میدان عرضه دام زنده شهر یاسوج یک هزار و ۲۰۰ رأس دام سبک و ۲۰۰ رأس دام سنگین است و امکان افزایش ظرفیت آن نیز تا حدود ۲ برابر نیز وجود داشت. بخت یار نبود و دیری نپایید که این میدان تعطیل شد و اکنون در این میدان دامی عرضه و فروخته نمیشود.
دام زنده در یاسوج پیدا نمیشود
یکی از قصابیها در یاسوج گفت: یاسوج به عنوان مرکز کهگیلویه و بویراحمد میدان دام ندارد و مجبوریم از استانها همجوار گوسفند تهیه کنیم.
محمدی ابراز کرد: مشکل اصلی این است که دام زنده در یاسوج وجود ندارد و هر روز حدود ۱۵ میلیون ریال کرایه میدهیم تا از استان همجوار همچون فارس گوشت بیاوریم و برای نمونه گوشتی که از اقلید فارس میآوریم هنوز مقرون به صرفه تر است.
وی ادامه داد: نبود میدان عرضه دام زنده بر افزایش قیمت گوشت در استان تأثیر گذار است چنانچه این میدان در استان راه اندازی شود، گوشت ارزان تر به دست مردم میرسد.
یکی دیگر از قصابان شهر یاسوج، گفت: دام زنده استان به راحتی از استان خارج میشود و ما مجبوریم آن را از استان های دیگر با قیمت بالا تهیه کنیم.
نظری همچنین با اشاره به کیفیت کشتارگاه یاسوج، گفت: کیفیت گوشت این کشتارگاه مناسب نیست و گوشت گوسفند را همراه مو میفرستند. ماشین حمل شان حتی قلاب ندارد و افتضاح است. حتی آب روی گوشت میریزند که در این باره آب به بافت گوشت نفوذ میکند و ماندگاری آن کم میشود.
یکی دیگر از قصابان نیز گفت: دام زنده را خودمان تأمین و در کشتارگاه یاسوج ضبح میشود ولی متأسفانه خیلی از قصابیها گوشت از اقلید میآورند.
اسماعیلی عنوان کرد: از روزی که بخش خصوصی فعال شده از سهامی عام به خاص تبدیل شده ما هیچ سودی در قصابی ندیده ایم.
یکی از علت های گرانی گوشت فعال نبودن میدان دام است
بر اساس تصمیم ستاد تنظیم بازار استان کهگیلویه و بویراحمد، قیمت گوشت گوسفند (میش) هر کیلوگرم ۳۵۰ هزار تومان، بزغاله ۴۱۰، بره و گوساله ۴۳۵، بز ۳۴۰ و قیمت کله پاچه پاک شده آماده طبخ نیز ۳۳۰ هزار تومان نرخ گذاری شده است.
نائب رئیس اتحادیه قصابان یاسوج گفت: چنانچه میدان دام در استان ما فعال شود، قیمت دام هم ثابت میماند، یکی از علت های گرانی گوشت فعال نبودن میدان دام است و کوچ دام از سردسیر به گرمسیر است. اکنون باید دام را از منطقه دریلا و مناطق گرمسیری بیاورند، دلیل افزایش قیمتها هم همین است. تا یکی دو ماه آینده وضعیت بهتر میشود.
علی صالحی افزود: موضوع دیگر قیمت خرید دام است، وقتی قیمت خرید دام زنده در استان همجوار بیشتر است، دامدار دام خود را بار میکند و به استان دیگر برای فروش میبرد، همین باعث میشود که کمبود داشته باشیم.
وی ابراز کرد: قیمت دام در استان های همجوار بیشتر و دامدار هم استانی ترجیح میدهد دام اش را به استان های همجوار حمل کند تا سود بیشتری کند.
نائب رئیس اتحادیه قصابان یاسوج گفت: وقتی دام از استان خارج شود و قصاب مجبور از استان همجوار گوشت با قیمت بیشتر خریداری کند. صالحی بیان کرد: برخی قصابیها در کهگیلویه و بویراحمد دام از اقلید فارس وارد کنند و منع قانونی هم ندارد.
نیمی از میزان گوشت تولیدی استان، از استان خارج میشود
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد گفت: میدان دام زنده یاسوج دارد اما مشکل ملکی دارد و نیمه فعال است و قرار است فعال شود.
علی بهنام پور افزود: میدان عرضه دام یاسوج فعالیت خرید و فروش را انجام نمیدهد، اما شهر دهدشت میدان دام زنده دارد و فعال است.
وی ابراز کرد: چنانچه کسی میخواهد در این زمینه سرمایهگذاری کند میتواند مراجعه کند و مجوز بگیرد.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: چنانچه میدان دام یاسوج راه اندازی شود، قیمت شفاف تر و اصالت دام مشخص میشود. ارزان ترین گوشت گوشت قرمز در استان ما است.
بهنام پور بیان کرد: اکنون دام ما مولد است اما هشت هزار و ۵۰۰ دام سبک و سنگین در سیستم پروار بندی در استان موجود است.دام استان ما بیشتر به شیراز و اصفهان میرود.
وی ادامه داد: تعداد واحدهای دامی در کهگیلویه و بویراحمد را افزون بر ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار واحد دامی دانست و افزود: میزان تولید گوشت قرمز در استان نیز سالانه ۱۸ هزار تن است که نیمی از آن به خارج از استان میرود. هم اینک ۶۰ در صد از گوشت استان در مناطق عشایری تولید میشود.
بر اساس اعلام سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد تولید گوشت قرمز در کهگیلویه و بویراحمد بیش از نیاز این استان است. بخشی از گوشت مرغ مورد نیاز این استان از دیگر استانها تأمین میشود.
کهگیلویه و بویراحمد دارای ۲ میلیون واحد دامی است و در عین حال شهروندان از گرانی گوشت قرمز گله مند هستند.