کد خبر : 126320 تاریخ : 1404/3/18 - 12:30
فرماندار ویژه دزفول عنوان کرد موانع ثبت جهانی مسجد جامع دزفول برطرف شود فرماندار ویژه دزفول با اشاره به سابقه تاریخی و فرهنگی مسجد جامع این شهر، گفت: مسجد جامع دزفول در مسیر جهانی شدن قرار گرفته که نیاز است موانع آن با همت مسئولان و دغدغه‌مندان این حوزه برطرف شوند.

به گزارش استان‌سازان، علیرضا خردمند، فرماندار ویژه دزفول در سیصد و بیست و دومین نشست رسمی شورای اسلامی شهر دزفول در صحن علنی این شورا با اشاره به سابقه تاریخی شهرستان دزفول، اظهار کرد: تلاش داریم دزفول را در مسیر صنعت ارزشمند گردشگری قرار دهیم.

خردمند بیان کرد: سه مسجد جامع شهرهای شوشتر، دزفول و بهبهان برای ثبت جهانی نامزد شده‌اند که تلاش می‌شود مسجد جامع دزفول که جزو آثار باستانی و اماکن مقدس شهرستان است ثبت جهانی شود.

وی افزود: تابلوهای پاساژ روبه‌روی مسجد جامع باید پیش از حضور بازرسان در دزفول حذف و وضعیت مطلوب شود که برای این کار باید اهمیت موضوع به مالکان تشریح شود.

فرماندار ویژه دزفول عنوان کرد: بخشی از اقدامات داخلی مسجد نیز هزینه‌بر است که انتظار می‌رود شورا همکاری لازم را داشته باشد؛ اگر این مسیر به خوبی پیش رود بقیه آثار نیز در مسیر جهانی شدن خواهند رفت در غیراینصورت کار دشوار خواهد شد.

خردمند تاکید کرد: امید است آثار دزفول یکی پس از دیگری ثبت جهانی شوند که در این راه انتظار می‌رود شورا و شهرداری توجه بیشتری به بافت قدیم داشته باشند.

وی خاطرنشان کرد: سال گذشته دو سابات دزفول به علت خطرات ناشی از ریزش تخریب شدند که انتظار می‌رفت سریع مرمت شوند ولی هنوز اقدامی در این خصوص انجام نشده است.

فرماندار ویژه دزفول تصریح کرد: هویت دزفول، بافت قدیم است و مجموعه این آثار از اهمیت بالایی برخوردار هستند و باید رسیدگی بیشتری به آنها شود.

رفع آلودگی بصری اطراف مسجد جامع باید در دستور کار قرار گیرد

سیدباقر موسوی‌فخر، رئیس شورای اسلامی شهر دزفول نیز در این نشست گفت: مسجد جامع دزفول یکی از گزینه‌های در دست ثبت جهانی کشور است که فرصت انجام اقدامات و رفع موانع آن محدود است.

موسوی‌فخر با تاکید بر لزوم رفع آلودگی بصری اطراف مسجد جامع، اظهار کرد: نیاز است تعدادی از اعضای شورا همراه با مسئولان مربوطه نسبت به بازدید از مسجد جامع برای رفع موانع و آلودگی بصری که به عنوان یک ایراد برای جهانی شدن مطرح شده‌ است، اقدام کنند.

وی ادامه داد: بخشی از آجر فرش جلوی مسجد جامع دچار آسیب شده که برای فراهم شدن زمینه ثبت جهانی آن باید مرمت شود.

مستند کوتاهی از مسجد جامع دزفول تهیه شود

محمد عتاب‌اهوازی، شهردار دزفول نیز در این نشست گفت: ثبت جهانی یک فرایند چند مرحله‌ای است که باید گزارش میراث تهیه و کارشناسان براساس آن نظر دهند بنابراین باید یک گزارش کارشناسی از این مسجد تهیه شود.

عتاب‌اهوازی پیشنهاد کرد که مستند کوتاهی از مسجدجامع دزفول تهیه شود و درصورت برگزاری سنت یا آیین خاصی در این مسجد آن را در گزارش آورد و ادامه داد: اگر کاربری‌های دیگری به مسجد اضافه شده نیز باید حذف شوند تا درصورت تهیه گزارش، شهریورماه بازدید بازرسان انجام شود.

وی با تاکید بر ضرورت اهمیت حفظ و نگهداری از بافت قدیم، بیان کرد: مجوز شهرداری بافت قدیم پیگیری ولی موافقت نشد، پس از آن نیز براساس امتیازی که از قبل داشتیم سازمان بهسازی بافت قدیم کلید خورد که بعد از آن نیز با نامه‌ای که رسید احکام این سازمان نیز لغو شدند.

شهردار دزفول تصریح کرد: طبق توافقنامه‌ای با مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خوزستان مقرر شده بود با مشارکت ۳۰ درصدی شهرداری و ۷۰ درصدی میراث فرهنگی، یکهزار و ۵۰۰ میلیارد ریال برای بدنه‌سازی بافت قدیم هزینه شود که این توافق نامه وارد فاز اجرایی نشد که درصورت اجرایی شدن، کمک بسیار خوبی است البته شهرداری به صورت مستقل بودجه‌هایی برای بازسازی بافت قدیم در نظر گرفته است.

عتاب‌اهوازی خاطرنشان کرد: ساباط میرزکیان سال گذشته ریزش کرده بود که پس از بازدید مسئولان و دادستان چاره‌ای جز تخریب آن نبود که اکنون باید مرمت شود.

محدودیتی برای تخصیص اعتبار مرمت بافت قدیم وجود ندارد

محمدحسن پرآور، عضو شورای اسلامی شهر دزفول نیز گفت: یکی از شعارهای این شورا با توجه به دارابودن بیش از ۲۵۰ هکتار بافت قدیم که افتخاری برای شهرستان است، تأسیس شهرداری بافت بود که مورد موافقیت وزارت کشور و استانداری قرار نگرفت.

پرآور اظهار کرد: پس از آن، راه‌اندازی سازمان بافت قدیم در دستور کار قرار گرفت تا با همکاری میراث فرهنگی بخشی از هزینه‌ها در حد توان تقبل و اقداماتی در راستای مرمت بافت انجام شود ولی این موضوع نیز به علت بی توجهی برخی اعضا و کاغذبازی اداری بی‌نتیجه ماند.

وی بیان کرد: پس از آن نیز احیای بافت قدیم در دستور کار قرار گرفت ولی با وجود گذشت چهار سال، اقدامی در این خصوص انجام نشد البته مرمت کارگاه نیلسازی اکنون در حال انجام است که اقدامی خوب در این راستا خواهد بود.

این عضو شورای اسلامی شهر دزفول درخصوص تخریب ۲ سابات دزفول، خاطرنشان کرد: سابات‌هایی که برای شهروندان خطرآفرین بودند، تخریب شدند که باید مرمت شوند؛ محدودیتی درخصوص اختصاص اعتبار برای مرمت بافت قدیم وجود ندارد.

ثبت فرهنگ مذهبی دزفول ضروری است

عباس نظیری، رئیس اداره اوقاف و امور خیریه دزفول نیز بر ضرورت ثبت فرهنگ مذهبی دزفول تاکید کرد و گفت: مسجد جامع دزفول یکی از مساجد دارای متولی است و اداره اوقاف نیز براساس وظیفه خود همکاری لازم را خواهد داشت.

نظیری اظهار کرد: تلاش می‌شود جایگاه مسجد در خلال ثبت جهانی تحت شعاع قرار نگیرد و کاربری آن تغییر نیابد و همچنان نماز جماعت آن برگزار شود.

کارکرد مسجد با ثبت جهانی هیچ تغییری نخواهد کرد

حمیدرضا خادم، رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی دزفول نیز گفت: کارکرد مسجد با ثبت جهانی هیچ تغییری نخواهد کرد بلکه تلاش بر این است کالبد و بدنه مسجد حفظ شود.

خادم بیان کرد: بیش از یکهزار مسجد از ۳۰ استان برای ثبت جهانی نامزد شده‌اند که مسجد جامع دزفول یکی از این مساجد است.

وی با بیان اینکه مسجد جامع دزفول مربوط به قرن سوم و چهارم و از آثار بسیار فاخر این شهرستان است، ادامه داد: در صورت ثبت جهانی مسجد جامع، این مسجد زیرنظر سازمان یونسکو خواهد رفت.

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی دزفول با اشاره به اینکه برخی مساجد نامزد جهانی شدن به دلیل برخی دلایل حذف شدند، خاطرنشان کرد: موانعی برای ثبت جهانی مسجد جامع دزفول مطرح و ایراداتی گرفته شده است که اگر ایرادات برطرف نشوند امکان حذف وجود دارد.

ناخوانی بصری، از ایرادات وارد شده به پرونده ثبت جهانی مسجد جامع دزفول است

خادم تصریح کرد: نشستی در این خصوص در فرمانداری برگزار و مشکل ناخوانی بصری به عنوان یکی از ایرادات مطرح شده در روند پرونده جهانی شدن مسجد جامع مطرح شد از این رو باید تابلوهای مدنظر و الحاقات برداشته شوند.

وی ادامه داد: همچنین وسایلی در مسجد جامع است که باید تعیین تکلیف و به محلی دیگر منتقل شوند؛ برای تهیه مستندات مسجدجامع دزفول، نقشه لیزر اسکن و عکس حرفه‌ای نیاز است که حدود ۲ میلیارد ریال هزینه دارد از این رو از شورای شهر دزفول تقاضا می‌شود در این خصوص همکاری لازم را داشته باشند.

رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی دزفول تاکید کرد: جهانی شدن مسجد جامع یک افتخار است که امیدواریم با همکاری همه مسئولان محقق شود؛ پرونده ثبت جهانی پل ساسانی نیز در حال پیگیری است.

خادم عنوان کرد: همخوان کردن خانه‌های اطراف مسجد انجام و پروپوزال این مرحله رو به اتمام است؛ اگر مستندنگاری‌ها به طور کامل انجام شوند بازرسی، شهریورماه انجام می‌شود.